Wyjęty korpus razem z szyją i innymi kostkami proponuje użyć do przygotowania zupy, zwłaszcza zupa ogórkowa dobrze komponuje się z ich smakiem. Nas natomiast czeka usunięcie innych zbędnych kości, bo po co kaczce kości skoro ma leżeć grzecznie na półmisku z udkami do góry. Nóżki, które pozostały w kaczce składają się z dwu kości tę wewnętrzną należy oskrobać nożem z mięsa łapiąc za wystającą od środka główkę biodra a gdy dojdziemy do stawu wyłamać i odciąć. Skrzydełka z kolei odcinamy inaczej od zewnątrz jakby w łokciu, aby z kaczki w tym miejscu wystawała jedna kostka taka sama jak udko. Nieco trudniejsze jest wypreparowanie wewnętrznych kostek przy skrzydełku. Są tam obustronnie dwie kości przypominające literkę V chwytam za ramiona V w tym czasie cała pozostała część kaczki dosłownie wisi na tej kości wtedy pocieram nożem płaskie ramię tej kości tak, by odsłonić kość i stopniowo zsuwam mięso ku widniejącemu u zbiegu ramion stawowi i odcinam. Teraz należy jeszcze poszukać kości gnykowej, która jest cieniutką podkówką u nasady szyi i wyjmujemy ja jak agrafkę z poduszki zwykle bez problemu nie należy jej wycinać, lecz postąpić jak opisałem. UFFFFFFF!!!! Udało się!
Mamy płaski flaczek, który był kiedyś piękną kaczką a obok widoczny jest wyjęty korpusik (dla estetyki resztę usuniętych szczegółów pominąłem. Teraz zrobimy ją na bóstwo!

kaczka5.JPG
wyjęty korpusik

Bejca do nacierania kaczki:

Dwie łyżki miodu, dwie łyżki musztardy, dwie łyżki jarzynki/vegety, łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej łagodnej papryki, łyżka soja sos. Wymieszać i połową ilości wysmarować kaczkę w środku aż do szyi.

kaczka6.JPG
kaczka gotowa do faszerowania

Teraz niech kaczuszka nieco odpocznie w bejcy może nawet parę godzin, będzie miała lepszy smak. My po posprzątaniu stołu pomyślimy o farszu.

Farsz:

Wątróbka ugotowana i zmiksowana 15 dkg, Mięso mielone wołowe ok 1/2 kg bułki rozmoczonej w mleku lub, co osobiście wolę porządna garść kaszy gryczanej, 3-4 jajka, posiekana natka z pietruszki, ( w paradnej wersji mogą być też parzone obrane ze skórki migdały i rodzynki) Gałka muszkatołowa utarta na tarce 1/3 maksymalnie, 1/2 aby nie przesadzić, bo potrawa będzie gorzka. Wszystko to razem wyrabiamy dodając nieco wody, soli lub jarzynki ile trzeba. Nie zapomnijmy o szczypcie pieprzu. Proponuje wyrobić nadzienie robotem wtedy jest bardziej zwarte ni nie rozpada się podczas krojenia. Zaszyć kacze otwór w szyi białą nitką. Wypchać kaczkę nadzieniem wraz z szyją, ale niezbyt mocno, bo może w czasie pieczenia pęknąć i wtedy stracimy efekt wizualny, (choć na smaku niewiele).

Pieczenie:    czyli kacze solarium.

Teraz na dno, najlepiej owalnej brytfanki z przykryciem, kładziemy drabinkę z plasterków słoninki układamy kaczkę tak, aby te boczne części jak szyja, które przylegają do boku brytfanki też oddzielić słoninką, aby się zbytnio nie przypiekły. Oczywiście piersiami do góry. Do brytfanki wlewamy około 1/2 l wody. Teraz smarujemy wierzchnią stronę częścią pozostałego bejcy nie więcej niż połowę pozostałej ilości. Teraz zapraszamy nasze kacze bóstwo do sauny, czyli do piekarnika na około godzinkę pod przykryciem (w razie braku folia aluminiowa). Należy sprawdzać czy woda nie odparowała zupełnie w razie, czego uzupełnić. Po godzinie zdejmujemy przykrycie. Ponownie nieco przesmarować bejcą przód kaczki i czekać aż się zarumieni. Teraz trudne zadanie, bo trzeba kaczkę przekręcić. Po przekręceniu jak zwykle bejcowanie i kolejne 30-60 minut pieczenia. Można dodać do brytfanki jabłko, aby całkiem się uprużyło w sosie, stale należy uzupełniać wodę. Inaczej nasz ptaszek wyschnie i będzie przypominał emerytowane bóstwo. Gdy zapachy już krążą po kuchni i okolicy, znak, że pora obierać jabłka. Obieramy i kroimy na cząstki 4-5 kwaśnych jabłek. Solimy je jarzynką, posypujemy i majerankiem pozwalamy poleżeć 15-20 min, gdy kaczka dojdzie, co sprawdzamy najlepiej nakłuwając patyczkiem do szaszłyków a w ostateczności widelcem wyłączamy piekarnik odlewamy z brytfanki sos z pieczenia do rondla i w nim dusimy jabłka, ale nie za bardzo, aby się nie rozpadły i zachowały nieco kwaśno-winnego smaku. Przed ułożeniem na półmisek warto ostrożnie


TN_Xges5xN.JPG 6.5 KB

Można kaczkę lub młodą gąskę wykonać w wersji combi to znaczy z pięcioma nogami jedną nóżkę kaczą, dokupioną luzem, można umieścić w szyi, jest potem wiele śmiechu nad taką hybrydą. Jeśli przygotowany farsz był zbyt obfity i pozostało go nieco należy go nieco zagęścić ulepić z niego kulkę i dołożyć pod koniec pieczenia z pewnością znajdzie się amator na dokładkę.

kaczka7.JPG
Na stole prezentuje się i pachnie znakomicie!

Nasze dzieło pięknie się prezentuje na stole i warto je przedstawić w całości zanim zostanie pokrojona na porcje. Kroić należy kaczkę wzdłuż a następnie na plastry grubości 3-4 cm porcje koło skrzydełek i nóżek zwykle wychodzą nieco grubsze (męskie). Położywszy porcję na talerz przykrywany ją duszonymi jabłkami, obok czerwona kapustka a klika frytek mile wdziane. Czerwone wino ma przewagę nad wódką, bo podkreśla doskonały aromat potrawy natomiast wódka głuszy nieco nasze smaki. Jednak ptaszyna taka może stanowić doskonały podkład i pod "męskie" spotkania.


Kliknij, warto zobaczyć z bliska, szkoda, że nie można poczuć wspaniałego aromatu.
Daje się podzielić na obfite porcje.

SMACZNEGO!!!

[ Home  ]

Page:   1     2